Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Groepsverband sparen

Seng is een ROSCA product, waarmee mensen in groepsverband kunnen sparen met vrienden, familieleden en collega’s. ROSCA staat voor Rotating Saving and Credit Association.

In een roterende spaargroep kunnen een groep individuen samen sparen en van elkaar lenen. Groepsleden storten regelmatig geld in een spaarpot en nemen vervolgens om de beurt geld uit deze spaarpot. Dit is het roterende aspect. 

Roterende spaargroepen staan ook bekend als tanda’s (Latijns-Amerika), partnerhand/partnerbox (West-Indië/GB), cundinas (Mexico), susu (West-Afrika en het Caribisch gebied), hui (Azië), Game’ya (Midden-Oosten), kye (Zuid-Korea), tanomosiko (Japan), pandeiros (Brazilië), juntas of quiniela (Peru) en arisan (Indonesië).

Hoe het werkt

Door Seng te gebruiken kun je financiële doelen sneller bereiken door mee te doen met een spaargroep dat uit vrienden, familie en of collega’s bestaat.

Dit is hoe het werkt:

 1. Download de gratis Seng app voor smartphones (verkrijgbaar in de Apple- en Google Play store) en vul de benodigde gegevens in.
 2. Nadat je in je instellingen hebt aangegeven welke valuta je wilt gebruiken, kun je lid worden van een spaargroep naar keuze.
 3. Je kunt lid worden van een van de Publieke spaargroepen. Je kunt ook je eigen Privé spaargroep beginnen en of je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan iemand anders zijn of haar Privé spaargroep.
 4. Vervolgens kies je een bedrag per maand uit dat je wilt sparen en hoeveel maanden je mee wilt doen. Je betaalt deelnamekosten – lidgeld – pas wanneer je mee wilt doen met een spaargroep.
 5. Om veiligheidsredenen zal Seng contact met je opnemen om jouw lidmaatschap te verifiëren, de beoordelingsscore methode en de algemene voorwaarden van Seng uit te leggen.
 6. Zodra je lidmaatschap is goedgekeurd dan pas leg je je maandelijkse vast bedrag (bijvoorbeeld €100) in.
 7. Telkens wanneer alle groepsleden het afgesproken bedrag in de spaarpot doen, dan pas kan een groepslid het totale spaarpot bedrag ontvangen. De daarop volgende maand wordt er weer gezamenlijk geld in de spaarpot gedaan en wordt het totale bedrag aan een ander groepslid uitgekeerd. Dit gaat door totdat alle leden in de spaargroep hun beurt hebben gehad waardoor de spaarcyclus dan beëindigt wordt.
 8. Wanneer de spaarcyclus eindigt, kun je besluiten om weer lid te worden van een spaargroep.

Met Seng kun je sparen in de volgende valuta: Amerikaanse dollar, Euro, Antilliaanse gulden en Arubaanse florijnen.

In de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden te weten Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Ook richten we ons op de landen Saint Martin, Suriname en België.

Ook voor ondernemers biedt deze app prima mogelijkheden om te sparen voor zakelijke doelen.

Spaarcyclussen duren 6, 10 of 12 maanden.

Wanneer het jouw beurt is om jouw spaargeld te ontvangen dan wordt het totale spaarpot bedrag naar je bankrekening overgemaakt. Uitbetaling gebeurt aan het einde van de maand.

 

Apple of Android

Je hebt nodig een smartphone (Apple iPhone of Android), een geldig mobiel nummer, je BSN (burgerservice nummer) en een bankrekening op jouw naam.

Jazeker. Onze Android app versie kan gedownload worden vanuit de Google Play store, hier.

Jazeker. Onze Apple versie kan gedownload worden vanuit de Apple store, hier.

De Seng app kan alleen gebruikt worden met een simkaart of telefoonnummer uit een van de volgende landen: Nederland, België, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saint Martin, Sint Eustatius en Saba.

Raadpleeg je telefoonmaatschappij voordat je de Seng app internationaal probeert te gebruiken.

Je kunt meedoen met spaargroepen waarvan de gebruikers verschillende telefoon besturingssystemen gebruiken.

Aanmelden

Ja, je hebt een bankrekening nodig om Seng te gebruiken. Om te beginnen moet je tenminste 18 jaar oud zijn, ingeschreven burger zijn in een van de landen met name Nederland, België, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saint Martin, Sint Eustatius, Saba.

Verder heb je nodig:

 • Bankrekening in jouw naam
 • Email adres
 • Valide Mobile telefoonnummer
 • Valide bewijs van inschrijving in je woonplaats
 • Burger Service Nummer

Je kunt maar een account hebben dat gekoppeld is aan een persoon.

 • Zodra je lid bent geworden van een Seng spaargroep dan wordt er van je verwacht je eerste maandelijkse inleg te betalen.
 • Je begint met een persoonlijke Krediet Score van 50%. De hoogte van je Krediet Score verandert maandelijks en het is afhankelijk van je betalingsgedrag.
 • Na 30 dagen verandert je Krediet Score op je profiel nadat je je eerste maandelijkse bijdrage hebt gedaan. Al je bijdragen verschijnen met terugwerkende kracht in je betalingsoverzicht.
 • Sommige leden kunnen sneller een verandering in hun Krediet Score zien dan anderen. Het beste wat je kunt doen om een goede Krediet Score te behouden is elke maand op tijd je bijdrage te doen. Houdt er rekening mee dat jouw maandelijkse betalingsgedrag 35% van je Krediet Score uitmaakt!

Kosten

Seng brengt een vaste abonnement bedrag in rekening wanneer je actief lid wordt van een spaargroep. Dit bedrag dekt niet alleen de service kosten om de Seng-app beschikbaar te maken voor het publiek, maar dekt ook transactiekosten die worden veroorzaakt door externe bedrijven, zoals de bank.

Op dit moment rekenen wij geen andere kosten.

3e Partij financiële bedrijven, zoals de bank, brengen transactiekosten in rekening voor wanneer het tijd is om spaargroep leden uit te keren.  

 

Servicekosten dekken de kosten voor ontwikkeling, onderhoud en hosting van de Seng-app. Het dekt ook de kosten voor het correct afhandelen van de ledenadministratie en de Groepsmoderator vergoedingen.

Een gebruiker die de rol van “Groepsmoderator” aanneemt, maakt een privé spaargroep aan, werft eigen spaargroep leden en spant zich in om deze spaargroep te onderhouden. Vanwege genoemde inspanningen ontvangt de Groepsmoderator een vergoeding. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Het downloaden van de Seng App is gratis.  

Pas wanneer je actief lid wordt van een spaargroep dan wordt er van je verwacht een vast abonnementsbedrag te betalen in de gekozen valuta van je spaargroep. Dit kan zijn Euro 25, of 25 Amerikaanse Dollar, of 25 Antilliaanse Guldens of 25 Arubaanse Guldens.

Betalingen en bijdrages

Maandelijkse bijdrages worden automatisch van je door jouw opgevoerde bankrekening afgeschreven.  

Afhankelijk van de start datum van je gekozen spaargroep heb je precies één maand de tijd om je eerste geplande bijdrage doen. Je betalingstermijnen zijn te vinden op het dashboard van je Seng-app. Betalingen per cheque, postwissel of soortgelijk betalingsmethodes worden niet geaccepteerd en zullen worden teruggestuurd.

Nee. Vooruitbetalingen zijn op dit moment niet toegestaan.

Als een betaling meer dan 30 dagen achterstallig is, wordt de betaling als ’te laat’ vermeld op je  profieldashboard. Als je financiële problemen ondervindt en je account vroegtijdig moet opzeggen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.  

Als je account voortijdig wordt gesloten, zal Seng geld van je bankrekening opnemen om de uitstaande bijdrage(s) en eventuele opgebouwde tegoeden af te betalen, en aan de kredietbureaus rapporteren dat de bijdrage cyclus is “afbetaald” – deze status heeft geen negatief effect op je Krediet Score.

Nee. Zeker niet als je meedoet aan een spaarcyclus. Het wijzigen van je bankrekening is mogelijk nadat je spaarcyclus is afgelopen.

Nee. Je kunt je Seng-account niet pauzeren of tijdelijk opschorten wanneer je deelneemt aan spaarcycli. Als je door een onvoorziene omstandigheid, zoals het verliezen van je baan of het overlijden van een familielid, je maandelijkse bijdrage niet kunt voldoen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om je opties te bespreken.

Krediet Scores

Seng werkt samen met kredietbureaus in jouw woonplaats. Het melden van een betalingsgedrag aan kredietbureaus is niet ongewoon. Wanneer je deelneemt aan een Seng spaargroep en je toezeggingen aan je spaargroepsleden nakomt kan jouw Krediet Score ten goede komen.

Het is ons streven om de unieke ‘Seng Krediet Score’ samen te stellen die als alternatief bewijs van kredietwaardigheid kan dienen. Sengs Krediet Score is ontworpen als een volmacht voor vertrouwen. Voor individuen met een beperkte kredietgeschiedenis is dit moeilijk om in een kort tijdsbestek op te bouwen. De Seng-score kan daarom een alternatieve manier zijn voor financiële instellingen om jouw betrouwbaarheid als kredietnemer of bank klant te evalueren.

Als een persoon zijn bijdrage niet levert, zal Seng de gebruiker berichten over zijn of haar te late betaling, zodat hij of zij de mogelijkheid heeft om deze alsnog te betalen. Als de gebruiker niet binnen 5 dagen hieraan voldoet, kan Seng deze wanbetaling melden aan de kredietbureaus, net als elke andere onbetaalde factuur.

Om een dergelijke situatie te voorkomen, geef je Seng toestemming om jouw bijdrage af te schrijven van de door jou opgegeven bankrekening. Seng zal dan 7 dagen voor de uitkeringsdatum automatisch het benodigde geld van je gekoppelde bankrekening afschrijven. Bijvoorbeeld wanneer je deelneemt aan een maandelijkse spaargroep en de volgende uitbetaling is op 1 april, dan zal Seng jouw bijdrage automatisch op 25 maart afschrijven.

Jazeker. Om betalingen bij te houden, (1) klik op het “Mijn Seng”-pictogram, (2) scroll naar “Aankomende activiteit”. Hier zie je u een overzicht van jouw persoonlijke bijdragen aan de spaargroep(en) waar je lid van bent. Ook houdt het overzicht “Mijn Seng” alle uitbetalingen bij aan andere leden van de spaargroepen waar je lid van bent.

Een andere manier om al je bijdragen en ontvangen uitkeringen in te zien is om het pictogram “Betalingen” te gebruiken.

Jazeker. Ga (1) naar “Mijn Seng” en (2) scroll naar “Groepslid van” en (3) tik op het pictogram van je spaargroep waar je lid van bent. Hier zie je alle spaargroep leden die aan de beurt zijn om de groepsuitkeringen te ontvangen.

Krediet Score Waarde

Ja. Seng rapporteert maandelijks aan kredietbureaus.

De Krediet Score weerspiegelt jouw betalingsgedrag. Sengs kredietscoresysteem heeft de niveaus 1 tot en met 5 en is gebaseerd op loyaliteit en vertrouwen.

Niveau 1 = Beginner

Als beginner begint elke gebruiker met een score van 50%.

Niveau 2 = Gemiddeld

Dit zijn gebruikers die ten minste één spaargroep cyclus hebben voltooid en tussen 50% – 60% scoren. Deze gebruikers hebben bewezen betrouwbaar te zijn tijdens hun deelname aan spaargroepen.

Niveau 3 = Vaardig

Dit zijn gebruikers met scores tussen 60% – 70%. Zij hebben een positieve trackrecord verdiend op het gebied van betalingen. Gebruikers die niveau 3 hebben bereikt, krijgen een ontgrendelde beloning. Zie deze beloning als een voorrecht om deel te mogen nemen aan spaargroepen met hogere spaarbedragen. Gebruikers van niveau 3 mogen deelnemen aan spaargroepen met spaarbedragen vanaf 500 tot 2000 per maand.

Niveau 4 = Senior

Dit zijn gebruikers met scores tussen 70% – 80%. Deze gebruikers hebben een goede trackrecord op het gebied van betalingen en worden meestal als investeerders beschouwd.

Niveau 5 = Expert

Dit zijn gebruikers met scores tussen 80% – 100%. Deze gebruikers hebben een uitstekende trackrecord op het gebied van betalingen. Ze worden niet alleen als investeerders beschouwd, maar komen in aanmerking voor nog een andere beloning. Deze ontgrendelde beloning is krijgen van het voorrecht om deel te mogen nemen aan het “Eco Shares”-programma van Seng! Het Eco Shares-programma biedt Level 5-gebruikers de mogelijkheid om te sparen en een extra inkomen te verdienen in de vorm van het genieten van dividend bij deelname aan een Eco Share-product naar keuze.

Lees meer over het Eco Shares -programma hier.    

Jazeker. Het is zichtbaar op je profiel. Andere gebruikers die benieuwd zijn naar jouw score hebben toegang tot een beperkt overzicht van jouw profiel en zien als eerste wat jouw Krediet Score is.

Ja. Zoals we eerder meldden, is jouw Krediet Score gebaseerd op loyaliteit en vertrouwen, omdat het jouw deelnamegedrag weerspiegelt. Zolang je jouw score verhoogt en deze blijft onderhouden kan het voorkomen dat je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan andere spaargroepen.  Het uitnodigen gebeurd uiteindelijk op basis van een positieve Krediet Score.

We kunnen helaas niet nauwkeurig zeggen of en hoeveel jouw score zal stijgen, omdat ieders financiële geschiedenis uniek is. Maar houdt er rekening mee dat je score resultaten beïnvloedt kunnen worden ook al betaal je je bijdrages op tijd. Score resultaten kunnen beïnvloedt worden door eventuele negatieve activiteiten van andere spaargroepen waar je lid van bent, dit zijn alsnog jouw late betalingen in andere spaargroepen, of jouw achterstallige betalingen, faillissementen om een paar op te noemen.

Wees loyaal aan jouw spaargroep leden en betaal je bijdrage op tijd!

De financiële geschiedenis van elke persoon is uniek, waardoor het moeilijk is om exact de oorzaak van een daling van de Krediet Score vast te stellen. Maar hier zijn een paar dingen om te overwegen:

Late betalingen: Een late betaling verlaagt jouw score. Een late betaling staat gelijk aan een verlaging van 2% per keer per late betaling. Als dit het geval is, is het gebruikelijk dat je jouw Krediet Score weer omhoog krijgt wanneer je weer op tijd je bijdrages betaald.

Betalingen die in gebreke blijven: Deze kunnen maandenlang grote invloed hebben op jouw score.

Opschorting van je Seng-account: Door te veel late en of wanbetalingen neemt de kans aanzienlijk toe dat jouw account in aanmerking komt voor opschorting. Dit heeft een zeer nadelige invloed op jouw score.  

Niet-voltooide spaargroepen: Dit heeft zeker een nadelige invloed op je score.

Bij het sluiten van je account zal er gekeken worden of het nodig is om eventuele openstaande saldi aan te zuiveren. In dit geval zodra jouw saldo volledig is betaald zal ook jouw dossier bij de kredietbureau gesloten worden. Na al benodigde handelingen uitgevoerd te hebben kan het  mogelijk zijn bij het sluiten van jouw account dat de uitkomst van jouw score anders zal zijn.

Meedoen en Opzeggen van Spaargroepen

Nadat je de app hebt gedownload, het registratieproces hebt voltooid en opnieuw bent ingelogd, kom je op de overzichtspagina. Tik het pictogram “Spaargroepen” aan en maak een keuze om deel te nemen aan een openbaar spaargroep en of ​​privé spaargroep en of om privé spaargroep zelf te beginnen.

Openbaar spaargroep

Seng heeft 11 gecategoriseerde groepen met diverse sub-openbare spaargroepen in diverse valuta om uit te kiezen. Maak een keuze welk openbare spaargroep je wilt deelnemen en tik de knop “Doe mee” aan. Seng verifieerd je lidmaatschapsverzoek en keurt deze goed wanneer positief gevonden. Deze goedkeuring moet nog door jou bevestigd worden en staat te wachten onder je “Profiel” pictogram onder het kopje “Groep inschrijvingen”. Zodra je bevestigt dat je lid wilt worden van een openbare spaargroep dan wordt je gevraagd lidgeld te betalen en mag je beginnen met het in groepsverband sparen.

Je kunt ook een uitnodiging sturen (gebruik de knop “Uitnodigen”) naar een ieder die je  persoonlijk kent om lid te worden van deze specifieke spaargroep.

Privé spaargroep

Als je ervoor kiest om een ​​privé spaargroep te beginnen wordt je automatisch de rol van Groepsmoderator aangeboden en gevraagd een kleine bijdrage voor deze rol te betalen. Om een eigen privé spaargroep aan te maken gebruik dan het pictogram “Privé groepen”. Vervolgens zie je bovenaan in je scherm het knopje + om een groep aan te maken. Vervolgens krijg je onderstaande instructies:   

 • Je wordt gevraagd je Groepsmoderator bijdrage te betalen. Dit kan o.a. via iDEAL, Debit Card.
 • Je kunt eventueel een afbeelding voor je spaargroep toevoegen.
 • Geef je spaargroep een naam en omschrijf het doel van je spaargroep.
 • Stel het aantal leden in. Dit staat gelijk aan het aantal maanden dat je spaargroep duurt.
 • Stel het maandelijkse spaarbedrag in.
 • Selecteer hoe vaak per maand bijgedragen moet worden.
 • Kies een startdatum voor je spaargroep.
 • Lees en bevestig de Algemene voorwaarden om Groepsmoderator voor je privé spaargroep te worden.

Nadat je de instellingen hebt ingesteld, kun je personen uitnodigen om lid te worden van jouw privé spaargroep. Alle personen die je uitnodigt, ontvangen een bericht van Seng waarin ze worden uitgenodigd om lid te worden van jouw privé spaargroep. Voordat ze lid kunnen worden moeten ze de app downloaden en de instructies opvolgen om Seng te gebruiken.  

Bij het aanmaken van een privé spaargroep zijn de Groepsmoderator taken:

 1. Zorgen dat de instellingen voor het groeps-sparen correct zijn ingesteld.
 2. Het uitnodigen van personen om mee te doen met de spaargroep.
 3. Spaargroep leden te woord staan en assisteren met vragen en aan te moedigen hun spaarverplichtingen aan de spaargroep na te komen.

Als je zelf geen spaargroep aanmaakt, kan het zijn dat je uitgenodigd wordt om lid te worden van een reeds bestaande spaargroep. Uitnodigingen kunnen verstuurd worden via de gangbare communicatie middelen die elk smartphone toepast. Dit kan zijn via sms, e-mail, Facebook, WhatsApp, Linkedin, Messenger, Skype, Instagram, MeWe, Slack, Twitter etc .

Je kunt er ook voor kiezen om zelf lid te worden van een openbare spaargroep. Openbare spaargroepen zijn te vinden on het pictogram “Groepen”.

Jazeker. Nadat je een keuze hebt gemaakt bij welk spaargroep je wilt aansluiten kun je je deelname aanvragen via het knopje “Doe mee”. Betreffende Groepsmoderator van de spaargroep zal je aanvraag in behandeling nemen.  

Seng stuurt waarschuwingsberichten naar elke persoon die zich niet aan de spaargroep regels houdt.  Een groepslid die geld schuldig is aan de spaargroep wordt als wanbetaler gezien. De Groepsmoderator bespreekt de situatie met de spaargroep en zorgt ervoor dat de spaargroep door kan gaan. Ondertussen wordt het verschuldigde bedrag op de wanbetaler verhaald. Als het verschuldigde bedrag nog steeds uitblijft dan wordt de persoon in kwestie geblokkeerd om deel te nemen aan nieuwe spaargroepen. Daarnaast  worden er maatregelingen getroffen door het verschuldigde saldo naar een incassobureau te sturen. Ook wordt de gemiste betaling aan het bureau krediet registratie doorgegeven.

Nee. Als je eenmaal deel neemt aan een spaargroep, dan moet je er deel van blijven uitmaken totdat de spaarcyclus is voltooid. Het zou oneerlijk zijn tegenover andere spaargroep leden als je je overeenkomst halverwege de cyclus beëindigt.

De uitbetaling volgorde is op basis van “wie het eerst komt, die het eerst maalt”. Als voorbeeld hebben we 6 deelnemers: Tammy, Marlon, Marc, Siobhan, Yoeri en Simone.

Volgorde van spaargroep deelname:

1) Yoeri 
2) Siobhan 
3) Marlon
4) Tammy
5) Marc
6) Simone

De uitbetalingsvolgorde wordt dus:

1) Yoeri
2) Siobhan
3) Marlon
4) Tammy
5) Marc
6) Simone

Ja. Op dit moment moet een spaargroep ten minste 6 deelnemers hebben voordat het mag beginnen.

Een spaargroep met minder dan 6 leden op de start datum ontvangen een melding dat ze niet geactiveerd worden. Het is een vereiste om ten minste 6 deelnemende groepsleden te hebben om te kunnen starten. Als het niet gelukt is om een volledige spaargroep te vormen voor een geplande datum dan krijgt de spaargroep de status “niet actief”. Desbetreffende Groepsmoderator kan dan opnieuw een spaargroep aanmaken en opnieuw groepsleden werven.

Elk spaargroep heeft evenveel uitkeringsmomenten als leden. Bijvoorbeeld een spaargroep met 6 leden heeft 6 uitkeringsmomenten.

Dan krijgt spaargroep de status “niet actief” en wordt het gesloten. De Groepsmoderator heeft dan de mogelijkheid om een nieuwe spaargroep aan te maken met dezelfde leden.

Nadat een spaargroep cyclus voltooid is dan wordt deze na 14 dagen verwijderd. Je kunt een nieuwe spaargroep aanmaken.

Een nieuwe spaargroep aanmaken gaat als volgt: 1) navigeer naar het scherm “Overzicht”. 2) Tik op “Groepen” en 3) tik op “Privé groepen”. Bovenaan in je scherm zie je het pictogram ‘Groep maken’. 4) Tik hierop en volg de stappen om je nieuwe Privé spaargroep instellingen aan te passen. Wanneer je klaar bent, kun je je spaargroep leden uitnodigen om opnieuw lid te worden.

Een spaargroep die volgens de start datum begint krijgt de status ‘Actief’. Leden kunnen de Groepsmoderators verzoeken om lid te worden van de nieuw actieve spaargroep.

Groepsmoderators controleren op hun beurt ontvangen verzoeken in de “Groep inschrijvingen” lijst en bepalen of leden lid worden van de spaargroepen of niet. Indien goedgekeurd dan worden nieuwe leden gevraagd het lidmaatschapsgeld te betalen. Houdt er rekening mee dat de “uitbetalingsvolgorde” afhankelijk is van wie het eerst zijn/ haar verzoek indient, het eerst wordt bediend!

Nee, momenteel niet. In toekomstige app versies zal Seng leden toestaan om wijzigingen in de uitbetalingsvolgorde aan te vragen.

Nee. Wanneer een Groepsmoderator een Privé spaargroep start, is het verplicht om de volledige spaar cyclus te voltooien.

 

Ja. De kredietbureaus behouden zich het recht om gegevens van spaargroepen die korter zijn dan 6 maanden te weigeren.

Ja. Ons ervaring is dat spaargroepen succesvoller zijn met groepsleden tussen de 6 en 12 personen. Daarom dat Seng spaargroep groottes aanbeveelt bestaand uit 6, 10 en 12 personen.

Ja. We hebben het meeste succes gezien met spaargroepen die tussen 600 en 4000 in valuta per maand sparen over een periode van meer dan 6 maanden.

GroepModerator

Een Groepsmoderator is een persoon die een eigen spaargroep aanmaakt om mee te doen met Seng’s spaarsysteem, maar voornamelijk de eigen spaargroep en leden beheert. Deze spaargroepen worden gekenmerkt als “Prive groepen” die de Groepsmoderator online beheert via de Seng smartphone App.

Een Groepsmoderator kan meerdere spaargroepen hebben en deze als een parttime bezigheid beheren. Afhankelijk van de grootte van de “spaarpot” en de valuta waarin de bijdragen worden beheerd, ontvangt de Groepsmoderator een vergoeding voor het beheer. Deze vergoeding kan variëren tussen 10 – 900+ in valuta als extra inkomen per maand in deze rol. Deze rol kan uiteindelijk worden opgeschaald van parttime naar fulltime, waardoor het inkomen van de Groepsmoderators zal toenemen.

Bij het aanmaken van een Privé spaargroep zijn de Groepsmoderator taken:

 1. Zorgen dat de instellingen voor het groeps-sparen correct zijn ingesteld.
 2. Het uitnodigen van personen om mee te doen met de spaargroep.
 3. Spaargroep leden te woord staan en assisteren met vragen en aan te moedigen hun spaarverplichtingen aan de spaargroep na te komen.

Ja dat kan, maar er zijn vereisten, namelijk:

 • Je bent bekend met het in groepsverband sparen en of je bent bereid dit te leren volgens het informele roulerende spaar- en kredietsysteem.
 • Je werft je eigen spaargroep leden, maar ook moet openstaan om geverifieerde leden te accepteren en deze te beheren.
 • Je moet beschikken over een goede internetverbinding.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en moet om kunnen gaan met hoe een smartphone werkt.
 • Je bent stipt met agendaplanning.
 • Je hebt goede taalvaardigheid in het Engels, een andere taal is een pluspunt!
 • Je bent goed in boekhouding/ beschikt over goede administratieve vaardigheden.
 • Je bent oplossingsgericht in het denken en doen.
 • Je hebt een bankrekening in jouw naam binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Saint Martin, België of Suriname.

Voldoe je aan deze criteria, dan kun je je inschrijven voor deze functie. Zodra de Seng App gelanceerd is, wordt er contact met je opgenomen voor verdere uitleg over de rol van Groepsmoderator en de bijbehorende voorwaarden.

De kosten om Groepsmoderator te worden hangt af van de valutakeuze bij het aanmaken van een Privé spaargroep. Bij het aanmaken van een Privé spaargroep betaalt de Groepsmoderator een vergoeding van US$ 15 of €15 of AWG 15 of ANG 15.

Dit bedrag wordt toegepast per aangemaakte Privé spaargroep en is gelijktijdig een korting op het deelnametarief voor het gebruikmaken van de Seng diensten. Normaliter is het deelnametarief aan spaargroepen US$ 25, €25, AWG 25 of ANG 25 per spaargroep.  

Seng account opzeggen

Als je je Seng account wilt opzeggen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om je opties te bespreken.

Betalingsverkeer verwerking en gegevensbeveiliging

Om spaargroep uitbetalingen op tijd te kunnen verwerken is het belangrijk dat spaargroep bijdragen automatisch verwerkt worden. Daarom is het belangrijk dat je je bankrekening opgeeft zodat deze gekoppeld kan worden aan het Seng spaarsysteem.  

We vragen mensen om hun Burgerservicenummer (BSN) op te geven tijdens de registratie, zoals beschreven in ons privacy beleid. Dit is een onderdeel van ons bedrijfsproces dat bekend staat als ‘Ken uw klant’. Dit onderdeel zorgt ervoor om gebruikersidentiteiten te kunnen valideren. Dit belangrijke maatregel is nodig om de platformveiligheid van alle Seng gebruikers te waarborgen.

Seng werkt met een FDIC-verzekerde bank en alle bedragen voor individuele gebruikers zijn verzekerd tot het FDIC-maximum van € 100.000.

FDIC staat voor Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en is een onafhankelijke instantie dat zorgt ervoor dat je geld niet voor altijd verdwijnt in het geval van een bankstoring. Overigens wanneer je een bankrekening opent word je automatisch FDIC verzekerd.

Seng past optimale beveiligingsmethodes toe om jouw gegevens te coderen en te beveiligen. Verder slaan we geen informatie op over jouw bankrekening nadat deze aan het spaarsysteem gekoppeld is.

Je machtigt Seng om jouw bijdrage aan je spaargroep te automatiseren voor zolang je spaargroep cyclus duurt. Betalingen worden 7 dagen voor de volgende geplande spaargroep uitkering automatisch van jouw gekoppelde bankrekening afgeschreven. Betalingen worden verwerkt via Stripe.com, onze betalingsprocespartner, en worden bewaard door het Internationale Nederlanden Groep (ING) Bank N.V.

Je kunt zien wanneer het jouw beurt is om het groep gespaarde bedrag te ontvangen op jouw bankrekening. Jouw spaargroep uitkering wordt dan beschikbaar gemaakt op de geplande dag die vermeld staat in je “Mijn SENG” overzicht. Je kunt ook jouw uitkeringen bijhouden in de menuoptie “Betalingen”. Uitkeringen gebeuren automatisch.

Ja dit kan wanneer je je lidmaatschap betaalt bij deelname aan een spaargroep. Maar we raden je aan om je bankrekening te gebruiken omdat creditcards hoge transactiekosten rekenen. 

Houdt er evengoed rekening mee dat we het door jou opgegeven bankrekeningnummer gebruiken om automatisch jouw bijdrage geld af te schrijven en automatisch je spaargroep uitkering uit te voeren wanneer het jouw beurt is.

Als betaalmethode accepteren we voorlopig alleen een bankrekening die op naam geregistreerd staat van de Seng gebruiker. Een bankrekening wijzigen kan dus altijd, maar wees op tijd met het doorgeven hiervan om betalingsprocessen niet te storen.

We raden je aan om een bank te gebruiken die zich in jouw woonplaats bevindt. Verder onderzoeken we manieren om uit te breiden naar internationale banken.

Op dit moment is het een vereiste om een bankrekening op te geven wanneer je gebruik wilt maken van de Seng diensten. We onderzoeken manieren om Seng’s diensten uit te breiden naar personen zonder bankrekening.

Nee. Eenieder die Seng diensten gebruikt betaald en ontvangt voor zichzelf via de opgegeven bankrekening die gekoppeld is aan de gebruikersnaam.

Net als je bankrekening of je smartphone, is jouw Seng account persoonlijk. Deel je accountgegevens met niemand.

Heb je vermoedens dat jouw Seng account is gehackt, neem dan snel contact met ons op.

Alle frauduleuze of twijfelachtige activiteiten moeten onmiddellijk aan Seng worden gemeld. Activiteiten dat MOET worden gemeld zijn:

 1. Niet betalen,
 2. Intimidatie op (groep)chats,
 3. Vermoeden van witwassen.

Ja. Om nalevings- en veiligheidsredenen zijn beginnende gebruikers beperkt in hun transactievolume. Beginnende gebruikers kunnen maandelijks tot 5000 en jaarlijks 12.000 valuta tegoeden hebben per éénrichting transactie. In het geval een gebruiker een hoge krediet score heeft verworven dan wordt de verdiende beloning toegepast om zijn/haar spaarbedragen te verhogen.

Bank- en betalingspartner

Seng bankiert bij Internationale Nederlanden Groep (ING) Bank N.V.
Al het gespaarde geld wordt hier in escrow (geblokkeerde rekening) gehouden. ING Bank N.V. is volledig FDIC* verzekerd en PCI DSS** Compliant.

* FDIC staat voor Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en is een onafhankelijke instantie dat zorgt ervoor dat je geld niet voor altijd verdwijnt in het geval van een bankstoring.
**PCI DSS staat voor Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS)

Seng werkt samen met De online infrastructuur voor betalingen | Stripe voor het verwerken van alle betalingen en transacties.

Voor het melden van een klacht met betrekking tot een lidmaatschap betalingsproces aan Seng, mail naar info@stripe.com. Neem ook contact met ons op om ervoor te zorgen dat eventuele problemen worden opgelost.

Stripe.com Algemene Voorwaarden, Privacy – en aanvullende juridisch beleid zijn hier te vinden.  

Klanten Service ondersteuning en andere diensten

Neem zo snel mogelijk contact op met Seng. Dit kun je doen via ons contact formulier hier.

Je kunt ook via de Seng App zelf contact opnemen door op het pictogram “Service” te tikken. Op deze manier kun je de FAQ chat optie gebruiken en of een Email bericht sturen.   

Je kunt personen berichten die op dat moment samen met jou een spaargroep delen. Je kunt ook  personen berichten waarmee je voorheen een spaargroep hebt gedeeld (zie Contacts). Het berichten kun je doen door de “Chat” functie te gebruiken. De personen waarmee je spaargroepen deelt en of hebt gedeeld worden ook opgeslagen in je Seng “Contacts” adresboek. 

Voor algemene vragen kun je ook contact opnemen met de Klantenservice via de speciale FAQ-chat of door een e-mail te sturen.

Groepsmoderators die Seng ondersteuning nodig hebben kunnen via de Groepsmoderators Chat pictogram contact op nemen. Dit is een speciale chat functie te vinden in “Profiel” onder het menu “Mijn groepen, boven aan in het scherm zie je de Groepsmoderator Chat pictogram.

Wat zijn Tips?

Duurzame Ontwikkelingsdoelen oftewel Sustainable Development Goals (SDG) maken deel uit van de kernactiviteiten van Seng. `De duurzame ontwikkelingsprojecten waarbij we betrokken zijn promoten we als “Tips”. Dit zijn goede doelen waarvoor we ons inzetten om gemeenschappen te helpen zelfvoorzienend en veerkrachtiger te worden mocht er rampzalige gebeurtenissen gebeuren, zoals orkanen, aardbevingen en of een pandemie. Dit doen we samen met Stichting Marlin Yard. 

Deze projecten vallen onder het Eco Shares-programma dat deel uitmaakt van onze Crowd Profit Sharing-concept. Met Eco Shares spaar je terwijl je investeert in een ontwikkelingsproject naar keuze. Als beloning kun je gebruikmaken van bepaalde goederen, producten en of diensten die bij deze ontwikkelingsproject horen en je deelt mee met de jaarlijkse winst van dit project.

Voorbeelden van Eco Shares-projecten die steun nodig hebben zijn:

 • Het bouwen aan een duurzame landbouweconomie in het Caribisch gebied.
 • Het bouwen Eco Woningen; dit zijn woningen die orkaan-, aardbeving- en vuurbestendig zijn.
 • Hart voor de lokale markt; om lokaal ondernemerschap te stimuleren.
 • Steun de oprichting van een multifunctionele Nood Opvang voor mensen in nood na het ervaren van natuurrampen zoals orkanen, aardbevingen.
Klik hier voor de Tips!

Eco Shares is een Crowd Profit Sharing-methode waar personen samen investeren in ontwikkelingsprojecten en bij omgezette winst samen dit delen. Via Eco Shares kunnen mensen uit alle lagen van de bevolking en verschillende etnische groepen helpen met het verwezenlijken van verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen. Het maakt niet uit welk geslacht je hebt, welke religie je ook aanhangt, of je nu een bedrijf hebt of niet. Het Eco Shares-programma is een manier om duurzame ontwikkelingsdoelen te financieren door de gemeenschap en voor de gemeenschap.

Eco Shares compenseert iedere deelnemer voor zijn of haar inzet. Ook krijgt iedere deelnemer de mogelijkheid om te profiteren van de ontwikkelingen die zich voordoen bij de projecten waarin geïnvesteerd worden. Als de wil er is om te investeren in de ontwikkeling van jouw locatie, of in jouw dorpsfaciliteiten, de economie van jouw land, help dan je samenleving te ontwikkelen door deel te nemen aan het Eco Shares-programma.

Neem contact op voor meer informatie over deelname aan het Eco Shares-programma.